CIK 100 år den 1. oktober 2021

Fredag den 1. oktober 2021 fejrer vi Christianshavns Idrætsklub, CIK’s 100-års jubilæumsdag. CIK begyndte som en fodboldklub – Boldklubben CIK – i 1921, hvor en gruppe unge mænd, der spillede fodbold på Christianshavns vold, fandt ud af, at hvis de organiserede sig og startede en klub, kunne de få tilskud til en ny fodbold. Citatet stammer fra et medlemsblad i forbindelse med omtalen af klubbens 25-års jubilæum. Senere er andre idrætsgrene kommet til. Boksning og brydning allerede i 1922 og 1924. I årene efter anden verdenskrig – i 1947 og 1949 – kom yderligere Dameafdelingen og Håndbold til. I Dameafdelingen spillede man håndbold – på græs – om sommeren, mens man om vinteren dyrkede gymnastik. Idrætsklubberne var kønsopdelt, så håndboldklubben var udelukkende for mænd og drenge. I 1997 blev damer og herrer forenet i CIK Håndbold, men Dameafdelingen eksisterer stadig som en gymnastikklub. Kønsopdelingen findes naturligvis ikke mere, og alle klubber optager nu begge køn. I 1973 kom Bordtennis med, og i løbet af 2010’erne er brasiliansk jiu jitsu/MMA også kommet til. Der er derfor i dag 7 ”afdelinger” i Christianshavns Idrætsklub. Gennem tiden er andre idrætsklubber blevet en del af CIK – enten som nye afdelinger – eller som sammenslutninger med eksisterende afdelinger. CIK Fodbold har helt tilbage i 1920’erne sluttet sig sammen med Christianshavns Boldklub, der blev stiftet allerede i 1919. CIK Håndbold blev i 1970’erne sluttet sammen med håndboldafdelingen i atletikklubben Gullfoss, og senest er Renegade MMA i 2010’erne blevet en del af CIK.

Der er forskellige klubber i CIK

Selvom de forskellige klubber i Christianshavns Idrætsklub er helt selvstændige foreninger med separate bestyrelser, så omtales de ofte som ”afdelinger”. Christianshavns Idrætsklub ledes af en hovedbestyrelse, der blandt andet organiserer driften af et fælles klubhus, CIK Sportscenter, og repræsenterer overordnede tiltag over for Københavns kommune med mere. De enkelte klubber er selvstændige medlemmer af Dansk Idrætsforbund og nogle af klubberne har træningsfaciliteter i Sportscenteret. Det gælder ikke CIK Fodbold, som træner på Kløvermarken, ligesom CIK Håndbold træner i Hal C, Sundbyøsterhallen og Sundbyhallen.

CIK blev stiftet den 1. oktober 1921 – eller endnu før?

Med reference til den første protokol fra CIK’s bestyrelsesmøder regner vi Christianshavns Idrætsklub CIK’s stiftelsesdato til at være den 1. oktober 1921. I den første protokol er klubbens navn Boldklubben C. I. K., og klubber en kun en fodboldklub for voksne mænd. Protokollen er påbegyndt den 2. oktober 1921, hvor man spiller en kamp mod klubben Rosenborg. I samme protokol er det imidlertid senere tilføjet, at den først spillede kamp fandt sted 2 uger tidligere – nemlig søndag den 18. september 1921 hvor man spillede mod Sylvia. Dermed må man altså sige at den dato, vi sædvanligvis regner for at være CIK’s stiftelsesdato, måske ikke er helt korrekt. Stiftelsesdato kunne også siges at være den 18. september 1921, da Boldklubben C. I. K. nok ikke kunne deltage i fodboldturneringen uden at være en lovformeligt stiftet klub.

Den første side af protokollen fra stiftelsen af Boldklubben C. I. K.
This entry was posted in Nyheder. Bookmark the permalink.